Skip to content
Back to Recipes

Francuski burgeri s lukom

Francuski burgeri s lukom

Sastojci (6 Br. osoba):

  • 680 g mljevene junetine
  • 30 g mješavine začina za juhu od luka
  • 15 ml Worcestershire umaka (±1 žlica)
  • 2 ml soli (±½ žličice)
  • Karamelizirani luk
  • 15 ml maslinovog ulja (±1 žlica)
  • 2 velika luka (tanko narezanI na kriške)
  • 2 ml soli (±½ žličice)
  • 60 ml goveđe juhe (±¼ šalice)
  • 15 ml balzamičnog octa (±1 žlica)
  • Dijonnaise
  • 75 g majoneze (±⅓ šalice)
  • 30 ml Dijon senfa (±2 žlice)
  • 1 veliki režanj češnjaka (prešani ili naribani)
  • Za posluživanje:
  • tostirana burger peciva
  • narezani sir po izboru
  • pečena slanina, zelena salata, rajčica (po želji)

Vrijeme pripreme: 10 min.

Vrijeme kuhanja: 1 h 12 min.

Vrijeme mirovanja: 70 min.

Razina zahtjevnosti: lako

Prosječni trošak: srednji

Priprema:

  • U zdjeli srednje veličine pomiješajte mljevenu junetinu, začine za juhu od luka, Worcestershire umak i sol. Ostavite da se marinira najmanje 1h, pazeći da prije kuhanja smjesa bude na sobnoj temperaturi.

  • U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk, začinite solju isprižite na ulju. Dodajte goveđu juhu, smanjite vatru i kuhajte otprilike 45 min., miješajući povremeno, dok luk ne porumeni i karamelizira se.

  • U zadnjih 5-10 min. karameliziranja, deglazirajte tavu balzamičnim octom. Ugasite vatru i izvadite luk u zasebnu posudu. Ostavite tavu da se ohladi, a zatim temeljito očistite.

  • Ravnomjerno podijelite mljevenu junetinu na 6 jednakih dijelova i oblikujte pljeskavice uz Pomagalo za hmburgere.

  • Stavite čistu veliku tavu na srednju vatru, dodajući malu količinu ulja po potrebi. Dodajte 3 pljeskavice u tavu i pecite 2-3 min.* Okrenite pljeskavice, pecite još 1-2 min., zatim dodajte povrh narezani sir, poklopite tavu i kuhajte 1 min. Podesite vrijeme kuhanja po potrebi dok ne postignete željenu razinu pečenja. Izvadite iz tave i ponovite s preostalim pljeskavicama.

  • Burgere izvadite iz posude i ostavite da odstoje 5-10 min. prije posluživanja.

  • Dok pljeskavice odmaraju dodajte majonezu, senf i naribani češnjak u malu posudu i promiješajte da se svi sastojci sjedine.

  • Peciva za pljeskavice premažite dijonnezom, dodajte pljeskavice, prelijte karameliziranim lukom i dodajte druge dodatke po želji.

Napomena:

*Provjerite unutarnju temperaturu kako biste saznali je li vaša pljeskavica pečena po vašoj želji! I ne zaboravite izvaditi pljeskavice iz posude malo prije željene temperature, budući da će unutarnja temperatura nastaviti rasti i nakon pečenja.

  • Srednje slabo pečeno: 130°
  • Srednje pečeno: 140°
  • Srednje jako pečeno: 150°
  • Jako pečeno: 160°